Historia

En Brixhamtrålare i stål:


S/v TIBNOR är en replik av en Brixhamtrålare, alltså en seglande engelsk kutter, riggad som gaffelketch.

Byggd i stål i Västtyskland 1981 är hon nästan ny. Under 90-talet genomgick hon en omfattande renovering och fick bland annat nytt däck och ny maskin.

Inredningen är gjord för charter med flera hytter och bastu ombord.

De seglande kuttrarna som kallas för Brixhamtrålare känns framför allt igen på sin raka stäv och mycket långa klyvarbom, alltså peke eller bogspröt i dagligt tal.

Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet fanns tusentals sådana trålare som utgjorde den engelska fiskeflottan på sydkusten i hamnar som Grimsby, Great Yarmouth, Lowestoft och framför allt Brixham.

Dessa fartyg är kända för sin förmåga att ligga bi högt mot vinden, när man tog in trålar och nät. Man fiskade alltså för segel utan maskin.

Tibnor är byggd i stål som en replik och alltså inte i trä som originalen.

Hon var Svenska Kryssarklubbens skolsegelfartyg åren 1983-89 och är känd av många SXK:are som seglat på henne.

Hennes stora djupgående och segelyta gör henne särskilt bra på kryss i svaga och måttliga vindar. I hård vind måste hon revas ner.

Linjerna känns igen - den världsberömda brittiska pilotkuttern Jolie Brise, byggd 1913 i Le Havre, nu under brittisk flagg.

Vedkaminen ombord är en norsk Trollaspis. Oslagbar på sena höstseglingar. Oljepanna finns också, det är trevligt med varmvatten.

Förhytten med fyra kojer.

Ett skrov som inget annat, möjligen med undantag för den brittiska pilotkuttern Jolie Brise, som har liknande linjer och är ungefär lika stor.

Tibban här upptagen på Tenövarvet innanför Vaxholm sommaren 2016, då skrovet blästrades till stålrent med många lager rostskyddsfärg, klister och antifouling.

Tibban har vunnit flera kappseglingar genom sin goda höjdtagningsförmåga och fart på kryssen.

Särskilt i svaga vindar, där den stora segelytan i förhållande till deplacementet spelar in, är det få traditionella segelfartyg som har någon chans. I undanvind, särskilt slör, går Tibban inte lika fort.